In Nederland zijn slechts een paar particuliere scholen voor basisonderwijs. De meeste van deze scholen verzorgen ook voortgezet onderwijs. Particuliere scholen zijn niet afhankelijk van subsidies van de overheid, maar worden door de ouders van de leerling gefinancierd. De Inspectie van het Onderwijs controleert de particuliere scholen op basis van een aantal criteria die zij formuleert in een inspectierapport.  [bron: OCW Rijksoverheid.nl].

De belangrijkste aanbieder van particulier basisonderwijs in Nederland is Winford. Bij Winford staat kwaliteit centraal. Daarnaast is het bieden van de juiste begeleiding voor ieder kind een centrale waarde op de particuliere school. Zo is er extra aandacht voor leerlingen met problemen als faalangst of juist hoogbegaafdheid.

Winford heeft vestigingen in:
– Amsterdam
– Apeldoorn
– Arnhem
– Den Haag
– Leiden
– Rotterdam
– Utrecht.

Daarnaast is in Utrecht een tweede aanbieder van particulier basisonderwijs: Instituut Blankestijn

Tot slot is ook Florencius  actief in Laren, Amstelveen en Haarlem.

U vindt bij  Particulier Onderwijs Nederland op eenvoudige wijze dé particuliere scholen van Nederland. Momenteel zijn  particuliere scholen uit een groot aantal plaatsen verwerkt in dit overzicht. Wij streven ernaar om andere particuliere scholen voor het voortgezet onderwijs ook te bewegen tot deelname aan deze website.