De kaart met scholen :
Informatie opvragen of scholen vergelijken
Bekijk de verschillende scholen en locaties op de kaart, vraag nadere informatie op en/of vergelijk de verschillende scholen aan de hand van diverse kenmerken met elkaar om te komen tot het best passende resultaat.
N.B. Deze informatie is vrijblijvend. U kunt er geen rechten aan ontlenen.
Het particulier basisonderwijs groeit
Particulier basisonderwijs kent een kortere geschiedenis dan het particulier voortgezet onderwijs (VO). De eerste initiatieven voor ‘traditioneel basisonderwijs’ ontstonden in Leiden en Utrecht (en omgeving). Dit gebeurde met klasjes van 6-8 leerlingen als afdeling van een particuliere school voor VO.
Op dit moment hebben veel particuliere scholen hun eigen signatuur, vergelijken loont dus. Grofweg kan er een verschil gemaakt worden tussen de scholen met een volwaardig betaalde staf en scholen die deels met vrijwilligers of minder betaalde mensen werken. Deze laatste scholen zijn aanzienlijk goedkoper.
Beide groepen zijn de laatste jaren hard gegroeid: een verdubbeling in vijf jaar. In totaal waren er in 2018 (Bron: DUO) circa 900 leerlingen ingeschreven. De belangrijkste scholen voor particulier basisonderwijs staan hier onder weergegeven.

Winford

Instituut Blankestijn

Winford Breda Basisonderwijs

Maupertuus

Florencius

De Basisschool van HIP

Keenschool: keencottage en keenvilla
Waarom particulier basisonderwijs?
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een particuliere basisschool. Zoals een leerkracht ooit verzuchtte: ‘je gunt elk kind zo’n school’. Kernwoorden waarmee particuliere scholen zich presenteren zijn kleinschaligheid, persoonlijke aandacht, individuele begeleiding en structuur.
De regels op de traditionele particuliere school zijn vaak streng waardoor het voor een kind moeilijk wordt zich eraan te onttrekken. Voor veel ouders is dit een geruststelling. Op de particuliere democratische scholen heerst daarentegen een veel grotere vrijheid, reden voor andere ouders om juist daarvoor te kiezen.
Ouders maken de keuze voor hun kinderen vaak om een positieve reden, ze willen het beste voor hun kind. Dit speelt vooral in het basisonderwijs, zeker ook omdat het reguliere onderwijs de laatste jaren weinig positief in het nieuws is. Leerlingen stromen dan ook vaak al in bij het ingaan van de leerplicht.
Een tweede groep kinderen stroomt pas later in, veelal vanaf groep 6-7, als ouders het gevoel hebben dat het niet goed gaat op de huidige school en zij vinden dat de school er onvoldoende aan doet om de situatie te verbeteren (c.q. eraan kan doen, omdat de middelen voor de school ontbreken).
Van de traditionele scholen is bekend dat zij een sterke nadruk leggen op de schoolprestaties. Kinderen maken, vooral in de jaren na de overstap, vaak grote sprongen in cognitieve vaardigheden. De particuliere democratische scholen leggen meer nadruk op de sociaal-emotionele ontwikkeling met een klimaar waarin veel kinderen uitstekende resultaten behalen.






