De kaart met instellingen:
informatie opvragen of scholen vergelijken

Een overzicht van voltijds particulier MBO, HBO en AD met een of meer locaties met economische opleidingen in het particulier MBO, HBO en AD (Associate Degree) vindt u op bijgaande kaart van Nederland. Vergelijk de verschillende locaties met elkaar om te komen tot het resultaat dat het beste bij u past.
N.B. De getoonde informatie is vrijblijvend. U kunt er geen rechten aan ontlenen.

Overzicht van het particulier MBO, HBO en AD in Nederland

Het overzicht van het voltijdse particulier MBO, HBO en AD biedt informatie over vestigingen van business scholen en scholen voor particulier beroepsonderwijs. Het gaat zowel om MBO- en HBO-opleidingen als om Associate Degree opleidingen. Het onderstaande overzicht geeft een aantal van de belangrijkste scholen voor het voltijdse particulier MBO, HBO en AD met directe toegang tot uitgebreide informatie per school.

Nederland heeft een groeiend aantal particuliere onderwijsinstellingen en opleidingen voor het beroepsonderwijs. Particuliere organisaties zijn niet afhankelijk van subsidies van de overheid, maar worden door de studenten zelf gefinancierd. Het ministerie van OC & W (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) controleert wel of de particuliere scholen aan de gestelde eisen voldoen. Inschrijving in het scholenregister (CROHO) is een belangrijk criterium voor de erkenning van de scholen.

Veel particuliere instellingen voor het beroepsonderwijs verzorgen zowel MBO- HBO- als AD-opleidingen. AD staat voor Associate Degree. AD-opleidingen komen doorgaans overeen met de eerste twee jaar van een vierjarige HBO-opleiding. Na afronding van een AD-opleiding met een diploma, kunnen studenten hun studie voortzetten in het derde jaar van een aansluitende HBO-opleiding.

Instellingen voor MBO-, HBO- en AD-opleidingen zijn vrij in het verzorgen van informatie over hun programma’s. Een aantal particuliere scholen heeft zich bij ons aangesloten om gezamenlijk met het basisonderwijs en voortgezet onderwijs te laten zien wat er beschikbaar is aan voltijds particulier onderwijs in Nederland.

Eurocollege: MBO, HBO en AD

Locaties: Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Utrecht en Curaçao.
 
EuroCollege is bij uitstek de school voor ambitieuze mensen die uitgedaagd en geïnspireerd willen worden.
Header-IVA-Business-School

IVA Business School: MBO, HBO en IVA+

Locatie: Driebergen.
 
IVA Business School is opgericht in 1930 en heeft meer dan 22.000 oud-studenten. Je kiest hier voor een leuke, gestructureerde opleiding zodat je een goede aansluiting vindt naar het bedrijfsleven.

Tio Business School: MBO, HBO, Master

Locaties: Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Hengelo, Rotterdam en Utrecht.
 
De erkende hbo- en mbo-opleidingen van Tio Business School bereiden je voor op een carrière in hospitality, toerisme en business.
Winford Voortgezet Onderwijs

Winford Academy MBO

Locatie: Breda

Winford Academy is een particuliere school voor het MBO en het voortgezet onderwijs: vmbo k/g, vmbo-t, havo, vwo. Winford Academy is centraal gelegen: vlakbij het Centraal Station.

banner-kronenburgh-meao

Kronenburgh MEAO College

Locatie: Den Haag.
 
Think – Act – Grow: ga naar Kronenburgh! Kies de Voltijd mbo-opleidingen bij het MEAO College: Economische richtingen. Ga leren wat je wél interesseert!
foto-kronenburgh-bs

Kronenburgh Business College

Locatie: Den Haag.
 
Think – Act   Grow: ga naar Kronenburgh! Naast de MEAO is er de mogelijkheid via de Deeltijd mbo- en hbo-opleidingen bij het Business College: Economische richtingen. Ga leren wat je wél interesseert! 

Kronenburgh:
International Business School

Locatie: Den Haag.
 
Take the bachelor’s degree in ‘International Business and Management’ and you will be trained to become a versatile manager within the international business community. 
Explore the World!

Kronenburgh Language College

Locatie: Den Haag.
 

Do you want to meet the admission requirements of a university or business school where English is the language of instruction? Or do you want to improve your business English? Let’s boost your English! 

foto-ibhs-studenten

IBHS: New thinking – HBO business school

Locatie: Amsterdam
 
IBHS is een school voor International Business & Hospitality Studies. Naast de bachelor bieden wij ook een Associate Degree opleiding aan.
foto-intercollege

Intercollege Business School: BBA

Locatie: Amsterdam.
 
Intercollege Business School biedt een particuliere HBO-opleiding Bedrijfskunde. Hierbij richt zij zich op ondernemend leren: leren door te doen. Alle vakken zijn zo ingericht dat inzicht wordt verkregen in de actuele praktijk.
foto-notenboom-bs

Notenboom, meer dan onderwijs

Locaties: Eindhoven, Hilversum, Maastricht en Rotterdam.
 
Notenboom biedt particulier onderwijs volgens de drie p’s: persoonlijk, personal skills en proactief. De Business School is bewust kleinschalig gehouden, zodat er aandacht voor elke individuele student is.
foto-coniche2

Coniche

Locatie: Houten.
 
Naast advies, analyse, recruiting & coaching, biedt Coniche een breed scala aan opleidingen van MBO tot MBA. Juist door deze combinatie wil Coniche zich onderscheiden van de traditionele consultancy. Wij staan dichtbij onze relaties. 

Waarom particulier MBO of HBO of AD?

Particuliere onderwijsinstellingen voor beroepsonderwijs zijn over het algemeen kleineer dan reguliere mbo’s of hogescholen. Zij bieden kleinschalig onderwijs met veel persoonlijke aandacht voor individuele leerlingen en hun wensen. 

Particuliere studies zijn vaak flexibel in te richten door studenten. Zij hebben meer controle over hun studietempo en hoeven minder rekening te houden met verplichte contacturen. 

In tegenstelling tot de brede studies voor MBO, HBO en AD, die in het regulier onderwijs voor voorkomen, zijn privéopleidingen specifiek en marktgericht. Net als in het reguliere onderwijs zijn er veel verschillen tussen onderwijsinstellingen en opleidingen: iedere studie heeft een eigen specialisme of onderwijsmethode. 

Daarnaast kan er ook bij particuliere opleidingen een groot verschil zitten in kwaliteit. Studenten die overwegen te kiezen voor een particuliere opleiding doen er dan ook goed aan te controleren of een opleiding erkend (‘geaccrediteerd’) is, en of deze voldoet aan de kwaliteitseisen. 

Particuliere instellingen worden niet gefinancierd door de overheid, maar kunnen hun opleidingen wel laten goedkeuren. Voor deze ‘geaccrediteerde’ opleidingen kunnen studenten in aanmerking komen voor studiefinanciering. Particuliere opleidingen zijn een stuk duurder dan ‘gewone’ MBO’s en HBO’s. Het is niet voor alle particuliere onderwijsinstellingen te bepalen in hoeverre studenten waar krijgen voor hun geld. 

Veel privéopleidingen doen namelijk niet mee aan de Nationale Studenten Enquete (NSE), waardoor het moeilijk is in te schatten hoe tevreden studenten daadwerkelijk zijn over hun onderwijs. Over de instellingen die wel meedoen, zoals bijvoorbeeld de hogeschool Tio en EuroCollege, zijn studenten vaak erg enthousiast. 

U vindt bij Particulier Onderwijs Nederland een beperkt aantal particuliere scholen voor MBO en/of HBO en/of AD in Nederland. Wij streven ernaar om andere particuliere scholen voor MBO en/of HBO en/of ook te bewegen tot deelname aan deze website.

Scroll naar boven