Dat studeren aan een business school een flinke investering is in de toekomst, is bekend. Wat zijn de kosten voor studeren aan een business school? En welke kosten maak je überhaupt als je voor een studie aan een business school kiest? Hieronder vind je een overzicht van kostenposten, en een indicatie van de kosten voor studie aan een business school.

Allereerst verschillende de kosten behoorlijk per business school. Dit heeft te maken met onderwijsprogramma’s, prestige en exclusiviteit van de business school, etcetera. Ook verschillen de kosten per opleidingsniveau en soms ook per opleiding aan eenzelfde business school. Dit overzicht is dus een indicatie. Wanneer je overweegt een opleiding aan een business school te volgen, is het verstandig zelf op onderzoek uit te gaan.

Belangrijk is het om hierbij te realiseren dat het collegegeld niet gelijk is aan de kosten voor een opleiding aan een business school. Hier komen kosten voor studiemateriaal en inschrijfgeld bij. Wanneer je een extra vak wilt volgen, een betalingsregeling wilt aangaan of de opleiding in het Engels wil volgen (meestal voor MBO/HBO), komen hier kosten bij. Ook bevatten MBO/HBO opleidingen vaak een studiereis die kosten met zich meebrengt. Hieronder geven we een indicatie wat je voor kosten kunt verwachten.

Kosten MBO/HBO-opleiding

Voor een MBO-opleiding ligt het collegegeld tussen €12.000 en €25.000 per jaar. Voor boeken wordt geadviseerd te rekenen op een bedrag tussen €750 – €850 per jaar. Inschrijfgeld bedraagt meestal zo’n €200 – €250. Voorbeelden zijn de MBO-opleidingen van Kronenburgh Business School, EuroCollege, Hogeschool Tio, IVA Business School ,

Voor uitgebreide informatie van de kosten is op de site een uitgebreid overzicht van locaties en gegevens per locatie opgenomen. Op die pagina kun je een school en een locatie van die school aanvinken en informatie opvragen. Bij die informatie staan de tarieven.

Voor een HBO opleiding liggen de kosten ongeveer gelijk. Het inschrijfgeld voor deze opleiding aan een business school bedraagt ook tussen €12.000 – €25.000. Kosten voor boeken liggen tussen €1.000 en €1.500. Het inschrijfgeld is vergelijkbaar met een MBO-opleiding aan een business school: tussen €200 – €250. Voorbeelden van HBO-opleidingen zijn Kronenburgh Business School, EuroCollege, Hogeschool Tio, IVA Business School en IBHS.

Zoals gezegd is bij MBO en HBO opleidingen aan een business school vaak een of meer excursies en/of studiereis onderdeel van het studieprogramma. De kosten voor deze activiteiten lopen uiteen van €500 tot €1.250 afhankelijk van de inhoud en bestemming.

Kosten WO-opleiding aan een business school

Voor een WO-opleiding lopen de kosten zeer uiteen. Wanneer een opleiding aan een business school die verbonden is aan een Nederlandse Universiteit (zoals de Amsterdam Business School, de Maastricht School of Management, de Nyenrode Business University, TIAS business school en de Rotterdam School of Management) liggen de kosten soms lager als het programma binnen de reguliere opleidingen valt en de studenten nog hun eerste opleiding volgen. Deze studenten betalen hier €1.951 collegegeld, maar voor mensen die al een opleiding afgerond hebben, liggen de tarieven veel hoger.

Voor een Bachelor-opleiding aan een van de andere business scholen in Nederland is het collegegeld rond €6.000, voor een Master-opleiding tussen €12.000 en €25.000 per jaar. Dit verschilt zeer per opleiding. Met name de management opleidingen zijn vaak duurder. Ook de kosten voor boeken verschillen erg per studie. Bedragen die genoemd worden liggen tussen €300 en €1000 per jaar. Wil je een MBA-titel, dan betaal je vaak €30.000 – €60.000 bij de prestigieuzere instellingen. Voorbeelden van bachelor- en masteropleidingen zijn Kronenburgh International Business School, Hogeschool Tio, IVA Business School en IBHS.

Sommige masters aan een business school duren een, sommige twee jaar. De totale kosten voor een master in deeltijd liggen wat hoger dan wanneer je deze in voltijd volgt. Inschrijfgeld voor deze business school opleidingen ligt tussen €100 à €250. Soms worden daarnaast kosten voor scriptiebegeleiding gerekend.

Kosten voor een business school verschillen dus erg per school, en per opleiding. Deze blog geeft dan ook vooral een indicatie op wat voor bedragen je moet rekenen. Wanneer je een eerste selectie hebt gemaakt van opleidingen die je interessant lijken, dan kun je dit het beste bij de betreffende business scholen navragen om hier een goede vergelijking in te kunnen maken.

Scroll naar boven