Wat is een associate degree, of AD? Deze titel duikt regelmatig op, maar wat betekent die term eigenlijk? Toch is die term van belang als je nog verder wil studeren na je havo of mbo-4 opleiding, maar geen zin hebt om nog vier jaar in de schoolbanken te zitten. Speciaal om deze studenten een passende opleiding te kunnen bieden is, in navolging van de Verenigde Staten, in 2006 de associate degree ingesteld. Deze opleiding duurt in principe twee jaar en is ook bekend als verkort-HBO. Zij komt ook in aanmerking voor studiefinanciering.

Wat is een associate degree eigenlijk?

wat is een associate degreeEen associate degree of AD is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Studenten kiezen deze opleiding vaak in plaats van een vier-jaar lange HBO-opleiding. De meeste studenten die kiezen voor een AD-titel hebben hun MBO-4 diploma, of zijn al aan het werk op MBO-4 niveau, maar willen graag nog door studeren. Ook wanneer je een HAVO-diploma hebt, en een praktische instelling is de associate degree een mogelijkheid. Om toegelaten te worden heb je een havo of mbo-4 diploma nodig.

De AD-titel is wettelijk erkend en sluit aan bij het bedrijfsleven. Daarom is deze vooral te vinden op business schools. In die situaties het ook echt een meerwaarde voor de studenten. De nadruk in de opleiding is vaak praktisch en er wordt veel met praktijkopdrachten gewerkt. Ook samenwerking is een belangrijke vaardigheid die je tijdens een associate degree verder kunt ontwikkelen. Verder is het studieprogramma toegespitst op de richting die je kiest.

Opleiding aan een business school

Het niveau van een associate degree opleiding ligt tussen MBO-4 en HBO in. De opleiding is vaak onderdeel van de HBO-opleiding, en doorstroom naar een HBO-opleiding is dan ook mogelijk. Verschillende business schools in Nederland bieden een AD aan in hun opleidingsprogramma. Voorbeelden zijn: EuroCollege, Tio Business School en IVA Business School.

Twee grote voordelen van business scholen: directe lijnen met de praktijk en internationaal georiënteerd. De opleidingen zijn veelal in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld, om optimale aansluiting te bewerkstelligen. Zo leer je hoe het er echt aan toegaat op de werkvloer, en word je opgeleid hier als manager leiding te geven.

Richtingen waarin je een associate degree kan volgen aan een business school zijn bijvoorbeeld (Internationaal) Marketing Management, International Trade Management, of juist Small Business & Retail Management. Deze opleidingen zijn vooral bedoeld voor als je je eigen bedrijf wilt beginnen met een stevige basis.

Scroll naar boven