Je wilt nog verder studeren na je havo of mbo-4 opleiding, maar om nog vier jaar in de schoolbanken te zitten, vind je toch wat veel. Speciaal om deze studenten een passende opleiding te kunnen bieden is in 2006 de associate degree ingesteld. Deze opleiding duurt in principe twee jaar en is ook bekend als verkort-HBO.

Wat is een associate degree?

associate degree aan een business-schoolEen associate degree is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Studenten kiezen deze opleiding vaak in plaats van een vier-jaar lange HBO-opleiding. De meeste studenten die kiezen voor een associate degree hebben hun MBO-4 diploma, of zijn al aan het werk op MBO-4 niveau, maar willen graag nog door studeren. Ook wanneer je een HAVO-diploma hebt, en een praktische instelling is de associate degree een mogelijkheid. Om toegelaten te worden heb je een havo of mbo-4 diploma nodig.

De associate degree is wettelijk erkend en sluit aan bij het bedrijfsleven. Op die manier is het ook echt een meerwaarde voor de studenten. De nadruk in de opleiding is vaak praktisch en er wordt veel met praktijkopdrachten gewerkt. Ook samenwerking is een belangrijke vaardigheid die je tijdens een associate degree verder kunt ontwikkelen. Verder is het associate degree studieprogramma toegespitst op de richting die je kiest.

Het niveau van een associate degree opleiding ligt tussen MBO-4 en HBO in. De opleiding is vaak onderdeel van de HBO-opleiding, en doorstroom naar een HBO-opleiding is dan ook mogelijk.

Associate degree volgen aan een business school

Verschillende business schools in Nederland bieden een associate degree aan in hun opleidingsprogramma. Twee grote voordelen van business scholen: directe lijnen met de praktijk en internationaal geori├źnteerd, kenmerken de associate-degree-opleidingen aan deze instituten. De opleidingen zijn veelal in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld, om optimale aansluiting te bewerkstelligen. Zo leer je hoe het er echt aan toegaat op de werkvloer, en word je opgeleid hier als manager leiding te geven.

Richtingen waarin je een associate degree kan volgen aan een business school zijn bijvoorbeeld (Internationaal) Marketing Management, International Trade Management, of juist Small Business & Retail Management voor als je je eigen bedrijf wilt beginnen met een stevige basis.

Scroll naar top