De stap van de basisschool naar de middelbare school neemt een aantal veranderingen met zich mee, één daarvan is huiswerk maken. Veel pubers komt het bekend voor: de motivatie om huiswerk te maken is soms ver te zoeken. Een aantal zaken kunnen helpen om toch het tot huiswerk maken te komen.

Een beloning in het vooruitzicht hebben, een rustige omgeving en een to do lijstje kunnen allemaal bijdragen aan effectief huiswerk maken. Mocht dit onvoldoende resultaat opleveren, is er ook altijd nog de optie van huiswerkbegeleiding.  

Opeens wordt er van je kind verwacht dat hij of zij op de middelbare school huiswerk moet gaan maken! En niet af en toe, nee, vaak iedere dag. Terwijl er ook zoveel andere leuke dingen zijn om te doen. De motivatie om huiswerk te maken is bij veel pubers soms dan ook ver te zoeken. Hoe kan je er nou voor zorgen dat én het huiswerk af is, én er ook nog tijd over is voor leuke dingen?

Motivatie

Er zijn een aantal manieren die kunnen helpen om tot het huiswerk maken te komen. Zo is het belangrijk om te zorgen voor regelmaat. Op die manier weet je kind waar die aan toe is en is het ook makkelijker om met het huiswerk te beginnen.

Niets motiveert zo goed als een beloning in het vooruitzicht te hebben. Bespreek met je kind dat er na bijvoorbeeld een half uur huiswerk maken een pauze van een kwartier mag volgen. In dat kwartier kan hij of zij zich even uitleven. Daarna kan er weer een half uur tegenaan worden gegaan. Op deze manier is het huiswerk maken veel langer vol te houden.

Omgeving

Ook de omgeving waarin huiswerk gemaakt wordt, is bepalend voor de motivatie. Te veel afleiding zorgt er alleen maar voor dat het huiswerk maken langer duurt. Hierbij helpt het om bijvoorbeeld de telefoon weg te leggen, of in ieder geval op stil te zetten, en de computer alleen maar te gebruiken voor huiswerkgerelateerde zaken.

Vakken

Iedereen heeft vakken die hij of zij leuk en minder leuk vindt. Op dagen dat de motivatie wel aanwezig, is starten met de minder leuke vakken het verstandigst. Op het moment dat de motivatie minder is, kan het helpen om juist te beginnen met een leuk vak. Wanneer dat lukt, lukt het vaker om dan ook nog wat aan dat minder leuke vak te gaan doen.

Wat wel moet worden voorkomen, is dat van uitstel afstel komt! Geen huiswerk maken, is ook geen beloning krijgen. Het is heel streng, maar het motiveert wel om wat te gaan doen!

To do lijstje

Plannen en organiseren is voor veel kinderen ook nog lastig. Een to do lijstje kan hierbij helpen. Daarnaast werk zo’n lijstje ook motiverend. Taken doorstrepen die afgerond zijn, geeft namelijk een heel goed gevoel. Ook voor in de weekenden kan het lijstje handig zijn. Want ook dan moet er vaak huiswerk gemaakt worden. Na het uitslapen en het ontbijt meteen beginnen met huiswerk maken zodat er de rest van de dag leuke dingen gedaan kunnen worden, werkt vaak het best!

Huiswerkbegeleiding

Mocht dit alles niet het gewenste resultaat opleveren, dan kan huiswerkbegeleiding de volgende stap zijn. Tijdens huiswerkbegeleiding worden de omstandigheden om goed huiswerk te kunnen maken door anderen gecreëerd. Huiswerkbegeleiding gaat vaak echter verder dan alleen huiswerk maken. Uw kind leert ook om te plannen en er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

Scroll naar top