Huiswerkbegeleiding

‘Hij doet gewoon zijn huiswerk niet. Wat we ook zeggen, hij weigert. Hij gaat wel naar boven, maar ook daar voert hij niets uit. En als we er wat van zeggen, hebben we gelijk een huis vol herrie.’ Is dit herkenbaar voor u? Weet u dat het er wel in zit bij uw kind, maar dat het er niet uit komt? Dan is huiswerkbegeleiding het overwegen waard.

We leven tegenwoordig in een prestatiemaatschappij: zonder goede opleiding en mooie diploma’s kom je nergens. En als je als ouders veel in je kinderen investeert – zowel tijd en aandacht, als geld –, verwacht je daar wel wat voor terug. Maar soms gaat dit niet vanzelf, en heeft uw kind een steuntje in de rug nodig. Huiswerkbegeleiding kan dit steuntje bieden.

Huiswerkbegeleiding bij onderpresteren

Huiswerkbegeleiding kan kinderen helpen als ze onderpresteren: structureel minder presteren dan waartoe ze in staat zijn. Zeker bij hoogbegaafde kinderen ligt het gevaar van onderpresteren op de loer: deze kinderen voelen zich niet uitgedaagd, gaan zich vervelen en hebben geen zin meer om iets te leren.

Kinderen die onderpresteren redden het vaak op de basisschool nog wel, maar komen op de middelbare school in de problemen. Juist daarom kan huiswerkbegeleiding op de basisschool ook al van pas komen: problemen voorkomen is beter dan genezen.

Bovendien zijn pubers in een leeftijd dat hun brein moeite heeft met plannen, zich aan een planning houden en vooruitdenken. Pubers doen vaker dingen waar ze niet over nadenken. Met huiswerkbegeleiding denkt er een volwassene met hen mee, over wat er moet gebeuren en hoe de dingen aangepakt moeten worden.

Wat doet huiswerkbegeleiding met uw kind?

Als ouders heeft u natuurlijk niet altijd tijd en gelegenheid om uw kind te helpen met zijn huiswerk. Dan kan het een uitkomst zijn om uw kind structureel huiswerkbegeleiding aan te bieden, bijvoorbeeld enkele vaste dagdelen in de week. Dat kan op school plaatsvinden, maar ook op een speciaal instituut voor huiswerkbegeleiding. Hier is de leeromgeving rustig en zijn er geen afleidingen voor de kinderen.

Bovendien weten de huiswerkbegeleiders waar ze het over hebben, en helpen ze het kind niet alleen met het maken en leren van het huiswerk, maar ook met overzicht krijgen en planningen maken. Vaak wordt de smartphone tijdens de huiswerkbegeleiding opzij gelegd; deze zorgt alleen maar voor afleiding, waardoor het moeilijk is voor het kind om zich te concentreren.

Soms heeft een kind een andere omgeving nodig, een volwassene die toezicht houdt en uitleg kan geven, en iemand die het overzicht bewaart. Dan kan huiswerkbegeleiding ervoor zorgen dat uw kind weer op niveau gaat presteren, en daardoor weer meer plezier in school krijgt.

Scroll naar top