Het is belangrijk om te weten wat het tarief is van een particuliere school. Ook is het fijn om antwoorden te hebben op vervolgvragen. Zijn de boeken bij een particuliere school bij het collegegeld inbegrepen? Bent u duurder uit wanneer u in termijnen betaalt? Hoeveel betaalt u als uw kind tijdens het schooljaar wil instromen? En hoe zit het, als uw zoon of dochter bij een particuliere school niet het volledige vakkenpakket wil volgen?

Voor particuliere basisscholen geldt dat ze vaak een lager tarief kennen dan een particuliere school in het voorgezet onderwijs. Een particuliere school biedt vaak zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs. In het voortgezet onderwijs maken de scholen in de regel onderscheid in het tarief voor de onder- en bovenbouw. De klassen 1, 2 en 3 behoren tot de onderbouw en de hogere klassen tot de bovenbouw.

Collegegeld van een particuliere school

De tarieven van particuliere basisscholen lopen uiteen van €13.800,- tot €19.000,- per schooljaar. Bij een particuliere school in het voorgezet onderwijs is in de onderbouw €16.140,- het minimale tarief. De meeste scholen zitten hier met hun tarief niet ver boven.

In de bovenbouw zijn de verschillen in de tarieven groter. Het verschil tussen het hoogste en laagste tarief bedraagt daar €14.000,-. Gemiddeld kost een volledig schooljaar op een particuliere school in de bovenbouw €24.300,-. Of de schoolboeken bij deze tarieven zijn inbegrepen varieert per school, dit is bij ongeveer de helft van de particuliere scholen wel het geval. Klik hier om snel te zoeken naar een particuliere school bij u in de buurt.

Betaling van het collegegeld

Bij een particuliere school is er vaak de mogelijkheid om het collegegeld in termijnen te betalen. Het verschilt per particuliere school of hier extra kosten aan verbonden zijn. Extra kosten kunnen in het uiterste geval oplopen tot €780,-. Daarnaast hanteren enkele scholen een kleine korting als het gehele collegegeld vroegtijdig betaald is.

Instromen gedurende het schooljaar

Het kan zijn dat uw kind graag gedurende een schooljaar wil instromen bij een particuliere school. U hoeft dan niet het volledige collegegeld te betalen. De regelingen hiervoor verschillen per particuliere school. Een aantal scholen biedt een passende offerte aan die per situatie verschilt. Andere scholen hebben een regeling waarbij het schoolgeld na iedere maand met tien procent daalt.

Niet alle vakken volgen

Niet iedereen wil het volledige vakkenpakket volgen dat wordt aangeboden. Dit is bij een particuliere school geen probleem. Sommige scholen hanteren standaardprijzen voor bepaalde vakken. Daarnaast kan het zijn dat u per vak betaalt, waarbij geldt: hoe meer vakken, hoe lager de kosten per vak. Een enkele particuliere school bepaalt het tarief op basis van het aantal te volgen lesuren ten opzichte van het totale aantal lesuren.

Over 

Fons Vernooij is actief in het ontwikkelen van websites sinds 11-11-1999. Als eigenaar van Adviesbureau CASA heeft hij portals ontwikkeld zoals onderwijsportaal.nl en vacatures-onderwijs.nl. Binnen deze portals is hij actief als webmaster van particuliere-scholen.nl en particulier-beroepsonderwijs.nl.