structuur op privé school

De samenleving is veranderd. Met ontzettend veel keuzemogelijkheden die elke dag op je afkomen en prikkels van vele verschillende media is het als kind of tiener nog niet zo makkelijk om keuzes te maken. Laat staan keuzes die gaan over de wat langere termijn.

Ga je bijvoorbeeld de hele middag huiswerk maken of leren voor een toets in plaats van een middag gamen met je vrienden? Soms hebben leerlingen hierbij een steuntje in de rug nodig. Toch wordt steeds vaker het geluid gehoord dat kinderen van nu te weinig structuur hebben op school. Juist privé scholen willen zich op dit punt onderscheiden.

Structuur als uitgangspunt op een privé-school

Wie zich oriënteert op verschillende privé-scholen (of particuliere scholen), valt het al snel op dat er een paar speerpunten zijn die de meeste particuliere scholen belangrijk vinden, en structuur is er daar een van. Wellicht heeft u nou een schrikbeeld voor ogen van een ouderwetse, elitaire school waar niets goed genoeg is en de straffen streng zijn. De hedendaagse privé-school ziet er echt wel anders uit.

Juist door duidelijke grenzen en afspraken te maken, worden jongeren geholpen zelfstandig te worden en verantwoordelijkheid te nemen, aldus het Nederlands Jeugdinstituut. En dit is precies wat privé scholen voorstaan met het bieden van structuur: kaders bieden waarbinnen leerlingen het zelf moeten doen. Daarnaast biedt een particuliere school de begeleiding en het vertrouwen dat ze dit ook echt aankunnen.

Persoonlijk onderwijs op een privé-school

kleinschalige privé school

Dankzij de kleinschalige en persoonlijke insteek van privé-scholen betekent structuur hier ook een veilige leeromgeving en extra begeleiding waar nodig.

Zo vertelt een leerling van een particuliere school: “Omdat de klassen op Winford niet zo groot zijn let ik beter op. Er is geen ruimte om de les met andere dingen te ‘combineren’. Vroeger zat ik nog wel eens m’n nagels te lakken in de klas. Als ik vragen heb of iets nog niet helemaal snap besteden de docenten extra aandacht aan me.”.

Veel leerlingen die de overstap maken naar een particuliere school geven aan zich in een grote klas in het regulier onderwijs niet goed te kunnen concentreren. Dit gaat vaak ten koste van de schoolprestaties. De kleine klassen op een particuliere school zorgen voor minder afleiding. Leerlingen kunnen zo meer uit zichzelf halen en scoren vaak beter dan toen zij nog naar een reguliere school gingen.

Meer weten? Lees hier meer over de regels op een privé school.

Scroll naar top