Wat is particulier beroepsonderwijs voor het MBO en HBO en wat levert het op? Particulier onderwijs krijgt geen bekostiging vanuit de overheid. Dit betekent dat je het collegegeld zelf betaalt. Maar een MBO- of HBO-studie aan een business school levert je veel op. Dankzij de hbo-studiefinanciering van DUO is een opleiding ook betaalbaar voor iedereen. 

Particulier = persoonlijk onderwijs

Het onderwijs van de  particuliere Business Schools is van hoge kwaliteit met persoonlijke aandacht voor iedere student. En bijna elke business school heeft veel aandacht voor internationale zaken. “Ik heb voor een particuliere hbo-opleiding gekozen vanwege de hoge kwaliteit van het onderwijs”, vertelt studente Deanne, die International Tourism Management studeert. “De persoonlijke aandacht vind ik prettig. Ik ben vaak snel afgeleid, dus dan zijn de kleine klassen erg fijn.”

Wat is particulier beroepsonderwijs: studeren op maat

Dankzij de persoonlijke aandacht kan een particuliere business school, onderwijs op maat aanbieden. De docenten stimuleren studenten om te excelleren. Ook als ze bijvoorbeeld al ondernemer zijn, of topsporter. “Ondanks mijn trainingsschema is de sport goed te combineren met mijn studie”, vertelt Daphne, die op hoog niveau schoonspringt. “Ik ben blij dat mijn Business School zo goed meedenkt en dat er mogelijkheden zijn mijn rooster aan te passen.”

Particulier = docenten uit de praktijk

Docenten bij particuliere hbo-opleidingen zijn specialisten binnen hun vakgebied. Het zijn professionals uit de praktijk die ervaring hebben met docenten op een business school. Praktijkverhalen vinden studenten altijd interessant. Zij hebben meestal een jarenlange ervaring als international sales manager of export manager. “Natuurlijk moet je de theorie kennen, maar je wil vooral weten hoe het er in de praktijk aan toegaat. De kleinschaligheid is heerlijk. Dankzij de kleine klassen zijn de studenten erg gemotiveerd. Er is veel ruimte voor interactie.”

Essentie van particulier beroepsonderwijs: versneld studeren

Het persoonlijke en intensieve onderwijs maakt het mogelijk om versneld te studeren. Doordat je veel les hebt en in de zomer stage loopt, kun je doorgaans in drie jaar je hbo-diploma halen. Of je kunt in één jaar je mbo4-diploma behalen.

Particulier = betaalbaar voor iedereen

Het kwaliteitsonderwijs van de meeste Business Schools is betaalbaar voor iedereen. De hbo-studiefinanciering van DUO is toereikend om een opleiding aan een business school te betalen. Ruim driekwart van de hbo-studenten betaalt de opleiding (deels) zelf en is daardoor extra gemotiveerd. Studeren aan een particuliere opleiding is het geld zeker waard. Het staat goed op je cv, en je hebt daarnaast meer kennis en praktijkervaring. En in het mbo? Veelstudenten betalen de helft van de studie zelf en hebben daarnaast een lening bij DUO. Van zo’n investering krijg je veel terug. Een business sSchool staat goed op je cv. Mensen zien dat en denken: ‘Die heeft potentie en heeft geïnvesteerd in zijn onderwijs.’ Dat is heel wat waard.

Hogeschool Tio
Scroll naar boven