Is het aanbod van vakken op een privé school net zo groot als op een openbare middelbare school?  Is het op een privé school mogelijk om in alle vakken eindexamen te doen? En hoe zit het met sport- en muziekonderwijs op een privé school? Wellicht vragen die u zichzelf ook wel stelt. In dit artikel de antwoorden.

Op een privé school kunnen leerlingen dezelfde vakken volgen als op andere middelbare scholen. Ook de keuze voor pakketten in de bovenbouw gaat op een privé school vaak op dezelfde manier. In de onderbouw werkt een privé school vaak met een vast vakkenpakket. Dit pakket is vergelijkbaar met die van openbare middelbare scholen. In de bovenbouw kunnen de leerlingen van een privé school zelf invulling geven aan hun vakkenpakket. Zo is het mogelijk om eindexamen te doen in bijvoorbeeld Russisch, Turks, informatica of tekenen.

Of die mogelijkheid er is, hangt wel af van de vraag naar deze vakken. Door de kleinschaligheid op een privé school kan het soms voorkomen dat het verzorgen van een bepaald vak erg kostbaar wordt. Voor de minder courante vakken rekent een privé school vaak een toeslag bovenop de vakprijs. Wanneer zich alsnog voldoende leerlingen aanmelden, vervalt deze toeslag weer.

Muziek en sport

De meeste aandacht en activiteiten voor het muziekonderwijs vinden voor de leerling van een privé school meestal plaats tijdens de onderbouw fase. Soms doet een privé school dit in de vorm van een wekelijkse middag die hieraan wordt gewijd. Tijdens zo’n middag krijgen de leerlingen de keuze of ze iets willen gaan doen met muziek, maar ze kunnen ook kiezen uit bijvoorbeeld sport. Andere privé scholen kiezen ervoor om projectweken te organiseren waarin cultuur centraal staat. Kunstzinnige onderwerpen als theater, muziek en video komen dan aan de orde. Het vak muziek wordt vaak niet los aangeboden op een privé school. Of je ook eindexamen kan doen in muziek verschilt per privé school. Veel scholen bieden het helemaal niet aan, enkelen alleen bij genoeg aanmeldingen.

Lessen lichamelijk opvoeding zijn wel vaak vast ingeroosterd op een privé school. Dit is, net als bij veel openbare middelbare scholen, vaak in een nabij gelegen sporthal. Deze lessen vinden vaak één keer per week plaats. Net als bij cultuur worden er voor sport ook themadagen georganiseerd. Op die themadagen kunnen leerlingen bijvoorbeeld met veel verschillende sporten in aanraking komen en krijgen ze les van professionals.

Over 

Fons Vernooij is actief in het ontwikkelen van websites sinds 11-11-1999. Als eigenaar van Adviesbureau CASA heeft hij portals ontwikkeld zoals onderwijsportaal.nl en vacatures-onderwijs.nl. Binnen deze portals is hij actief als webmaster van particuliere-scholen.nl en particulier-beroepsonderwijs.nl.