Voor pubers kan een privé-school een ideale plek zijn om te leren. De groeispurt in de pubertijd komt namelijk niet alleen tot uiting in de snel toenemende lichaamslengte, ook de hersenen maken een enorme groei door. Dit zorgt ervoor dat pubers zich soms moeilijk kunnen concentreren of niet goed in staat zijn om te plannen. Hiervoor biedt een privé school meer ondersteuning dan reguliere scholen.

Pas rond je tweeëntwintigste jaar zijn de hersens uitgegroeid. Tijdens de groeispurt neemt niet alleen de lichaamslengte toe, maar ook de hersenen groeien. Op twaalfjarige en zestienjarige leeftijd maken de hersens de grootste groei door. Er vindt eigenlijk een soort reorganisatie plaats in de hersenen. Tijdens deze periode kan het heel onrustig en chaotisch zijn in het hoofd van een puber.

Werkwijze privé-school

Het gevolg kan bijvoorbeeld zijn dat een kind in die periode niet goed in staat is om te plannen of om zich te focussen op bepaalde zaken. De werkwijze van een privé school speelt hier op in. Een privé school werkt met kleine klassen. Als leerling heb je dus minder afleiding en prikkels van je medeleerlingen. Door de kleine klassen is er op een privé-school ook meer ruimte en tijd voor persoonlijke begeleiding. Als een leerling op een privé school er dus baat bij heeft dat hij meer gestuurd wordt, dan is dat mogelijk.

Omdat het ene kind meer of andere begeleiding nodig heeft dan een ander kind, werkt een privé school veel met individuele trajecten. Per leerling wordt bekeken wat het beste bij hem of haar past. Mocht tijdens het traject blijken dat bijvoorbeeld de resultaten wat achterblijven, dan betrekt een privé school ook direct de ouders erbij om te kijken hoe de situatie verbeterd kan worden.

Motivatie

Het puberbrein kan ook zorgen voor stemmingswisselingen. Een puber kan daardoor opeens heel ongeïnteresseerd overkomen. De motivatie, voor bijvoorbeeld schoolzaken, kan daardoor ook afnemen. Een privé-school heeft discipline vaak hoog in het vaandel staan. Er zijn strikte en duidelijke regels waar de leerlinge zich aan moeten houden. Dit klinkt streng, maar zorgt wel voor een duidelijke structuur die kinderen op deze leeftijd rust kan geven.

Zo is er op een privé school zelden een tussenuur. De uren die vrij komen, worden op een privé-school ingevuld met huiswerkuren. De leerlingen kunnen zo onder begeleiding hun schoolwerk maken. Waar ze thuis afleiding hebben van een laptop of televisie, kunnen ze zich nu beter focussen op het huiswerk. Thuis blijft er dan meer tijd over voor andere dingen.

Scroll naar top