Muziek- en sportonderwijs zijn ook van belang op een particuliere school (of privéschool). Het aanbod van vakken op een particuliere school voor voortgezet onderwijs is in principe net zo groot als op een openbare middelbare school.  Maar is het op een particuliere school mogelijk om in alle vakken eindexamen te doen? En hoe zit het met sport- en muziekonderwijs op een particuliere school? Wellicht vragen die u zichzelf ook wel stelt. In dit artikel de antwoorden.

Op een particuliere school kunnen leerlingen dezelfde vakken volgen als op andere middelbare scholen. Ook de keuze voor pakketten in de bovenbouw gaat op een particuliere school vaak op dezelfde manier. In de onderbouw werkt een particuliere school vaak met een vast vakkenpakket. Dit pakket is vergelijkbaar met die van openbare middelbare scholen. In de bovenbouw kunnen de leerlingen van een particuliere school zelf invulling geven aan hun vakkenpakket. Zo is het mogelijk om eindexamen te doen in bijvoorbeeld Russisch, Turks, informatica of tekenen.

Of die mogelijkheid er is, hangt wel af van de vraag naar deze vakken. Door de kleinschaligheid op een particuliere school kan het soms voorkomen dat het verzorgen van een bepaald vak erg kostbaar wordt. Voor de minder courante vakken rekent een particuliere school vaak een toeslag bovenop de vakprijs. Wanneer zich alsnog voldoende leerlingen aanmelden, vervalt deze toeslag weer.

 

Muziek- en sportonderwijs

De meeste aandacht en activiteiten voor het muziekonderwijs vinden voor de leerling van een particuliere school (of  privéschool) meestal plaats tijdens de onderbouw fase. Soms doet een particuliere school dit in de vorm van een wekelijkse middag die hieraan wordt gewijd. Tijdens zo’n middag krijgen de leerlingen de keuze of ze iets willen gaan doen met muziek, maar ze kunnen ook kiezen uit bijvoorbeeld sport.

Andere particuliere scholen kiezen ervoor om projectweken te organiseren waarin cultuur centraal staat. Kunstzinnige onderwerpen als theater, muziek en video komen dan aan de orde. Het vak muziek wordt vaak niet los aangeboden op een particuliere school. Of je ook eindexamen kan doen in muziek verschilt per particuliere school. Veel scholen bieden het helemaal niet aan, enkelen alleen bij genoeg aanmeldingen.

Lessen lichamelijk opvoeding zijn wel vaak vast ingeroosterd op een particuliere school. Dit is, net als bij veel openbare middelbare scholen, vaak in een nabij gelegen sporthal. Deze lessen vinden vaak één keer per week plaats. Net als bij cultuur worden er voor sport ook themadagen georganiseerd. Op die themadagen kunnen leerlingen bijvoorbeeld met veel verschillende sporten in aanraking komen en krijgen ze les van professionals.

Scroll naar boven