Gebruik je hersenen als je huiswerk maakt

Huiswerk maken is niet altijd even makkelijk. Je hebt er discipline en motivatie voor nodig, en je moet je hersenen gebruiken. Maar hoe doe je dat het best? Hoe gebruik je je brein zo dat huiswerk maken en leren je snel en makkelijk lukt?

Natuurlijk heeft iedereen een verschillend intelligentieniveau en sommige mensen hebben leerafwijkingen, of serieuze concentratieproblemen. Toch zijn er enkele tips hoe je je hersenen het best kunt gebruiken, om zo de leerstof makkelijk op te nemen en te onthouden.

Planning en omgeving bij huiswerk maken

De eerste tip heeft te maken met planning en pauzes. De boog kan niet altijd gespannen zijn. En je hersenen kunnen ook niet onbeperkt, aan een stuk door kennis opnemen. Maak daarom een strakke planning, zodat je tijdens het huiswerk maken niet meer over je tijd hoeft na te denken, maar je volledig kunt richten op je huiswerk. En zorg ervoor dat je je maakwerk en leerwerk afwisselt, zodat je hersenen afwisseling hebben en je concentratie niet verslapt. Neem sowieso om elk uur vijf à tien minuten pauze. Neem even wat beweging, eet wat en verzet je gedachten even. Ga niet op internet en laat je smartphone, computer en televisie uit. Deze zorgen er alleen maar voor dat je langer blijft hangen dan nodig is, waardoor je huiswerkplanning vertraging oploopt. Veel rondhangen op internet veroorzaakt ook geheugenproblemen en zorgt ervoor dat je je veel minder goed kunt concentreren op langere teksten, omdat alles kort en vluchtig is op internet. Daarnaast is het belangrijk om te ontdekken of je ’s ochtends of ’s avonds het beste huiswerk leert. De meeste mensen zijn ’s ochtends nog het scherpst, zodat ze dan het meest opnemen. Zorg er ten slotte voor dat je kamer niet te warm is. Daar word je slaperig van. Het kan beter iets te koud zijn dan te warm.

Muziek en sport

Speelt je een muziekinstrument? Speel dan in je huiswerkpauzes een muziekstuk. Op deze manier zijn je hersenen weer anders bezig, en kun je je handen en ogen ook even anders gebruiken. Muziek maken is bovendien goed voor je oog-handcoördinatie.

Het is dus belangrijk om je hersenen tijdens het huiswerk maken af en toe even een andere taak te geven. Zo blijven ze bezig en zo blijft het voor jezelf leuk om huiswerk te maken. Het is ook belangrijk om ondertussen genoeg te bewegen. Als je huiswerk maakt zit je stil, daarom is het goed om af en toe je spieren te strekken en even een rondje te rennen of te fietsen, of een balletje te trappen. Je zult merken dat even bewegen tussen het huiswerk door erg goed is voor je concentratie en motivatie.

En ten slotte zijn twee dingen nog heel belangrijk: herhaling – door maar genoeg te herhalen blijft de leerstof vanzelf in je hersenen zitten. En slaap – als je slaapt wordt alles wat je geleerd hebt, in je hersenen opgeslagen.

Scroll naar top