Is huiswerk maken en muziek luisteren een goede combinatie? Ouders vinden vaak van niet, maar jongeren doen het vaak wel. Maar als de muziek aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan het wel degelijk stimulerend werken. De muziek moet niet te hard staan, geen tekst bevatten en het liefst in een afspeellijst staan.

Muziek luisteren tijdens het huiswerk maken: Werkt dat stimulerend of juist niet? De meningen zijn verdeeld. Veel scholieren doen niet anders. Huiswerk maken met muziek op de achtergrond, maakt het toch net iets dragelijker. Ouders vinden het vaak maar niets en kunnen zich er dan ook niets bij voorstellen. De meeste wetenschappelijke onderzoeken geven weinig duidelijkheid: ‘het verschilt per persoon’.

Muziek en huiswerk

Over een aantal zaken zijn de meesten het echter wel eens. Zo moet er in elk geval geen harde muziek geluisterd worden. De focus moet op het huiswerk gericht blijven en dat kan alleen als de muziek als achtergrondgeluid dient, vooral bij het uitvoeren van het maakwerk. Voorwaarde is ook dat het muziek is waarbij niet gezongen wordt, bijvoorbeeld klassieke muziek of jazz.

Tegelijk een tekst lezen en ook luisteren naar tekst, brengt het brein in de war. Wil je kind toch per sé muziek luisteren met zang, zorg dan dat de zang in een taal is die hij of zij niet begrijpt. Er zijn genoeg populaire artiesten die bijvoorbeeld in het Spaans zingen. Het horen van een vreemde taal leidt het brein veel minder af.

Muziekkeuze tijdens huiswerk maken

Het soort huiswerk dat er gemaakt moet worden, kan de muziekkeuze ook nog veranderen. Met een lastig tentamen voor de boeg waarvoor nog veel geleerd moet worden en wat hoge concentratie vereist is, is rustige muziek aanbevolen. Maar moet er nog veel werk worden verzet om een werkstuk af te maken, dan kan snelle muziek juist voor meer energie zorgen en dus stimulerend werken.

Daarnaast kunnen ritme en muziek worden gebruikt als hulpmiddel bij het huiswerk maken. Door de informatie op muziek te zetten is het makkelijker te onthouden. De hersenen zijn namelijk erg goed in het linken van muziek en taal. Dit kan goed helpen bij het onthouden van rijtjes.

Afspeellijst voor het huiswerk maken

Dat muziek luisteren tijdens het huiswerk maken populair is, blijkt wel uit de vele afspeellijsten die er op internet te vinden zijn. Type ‘huiswerk muziek’ in op YouTube en er verschijnen ruim drieduizend zoekresultaten. Ook de populaire muziekdienst Spotify kent afspeellijsten die hierop zijn afgestemd.

Handig, want door een afspeellijst te hebben – of zelf te maken – wordt de neiging om een nummer door te willen spoelen voorkomen. Hierdoor blijft de focus beter op het huiswerk gericht.

Nadere informatie over particuliere scholen vindt u via: Overzicht particulier basisonderwijs en Overzicht particulier voortgezet onderwijs.

Scroll naar boven