Je kunt natuurlijk een volledige opleiding volgen op een particuliere school voor het voortgezet onderwijs. Maar doordat privé scholen speciaal gericht zijn op het individu is vaak nog veel meer mogelijk. Hieronder worden een paar mogelijkheden besproken van onderwijs volgen op een particuliere school.

Gezakt? Slaag alsnog op een particuliere school

Balen, gezakt! Maar hoe zorg je er nu voor dat je de volgende keer wél je examen haalt? Een particuliere school kan je hierin helpen. Dit kan op verschillende manieren. Op een particuliere school kan je natuurlijk je laatste jaar opnieuw doen. Door kleine klassen, intensieve begeleiding en strenger toezicht, worden leerlingen extra gestimuleerd. Een andere mogelijkheid die een particuliere school biedt, is het overdoen van de één of twee vakken waarvoor je gezakt bent. Op deze manier kan je je extra focussen op deze vakken en wordt de kans dat je hiervoor slaagt groter. Er zijn ook leerlingen die hun laatste jaar volgen aan een particuliere school omdat ze er niet zo goed voor staan. Met extra aandacht en begeleiding kunnen zij op een particuliere school goed voorbereid hun examen in te gaan.

Verkeerde profiel gekozen? Volg de juiste vakken op een particuliere school

In Nederland moeten leerlingen al op 14 of 15-jarige leeftijd hun profielkeuze maken. Hierdoor kan het soms zijn dat een leerling er later achter komt dat hij toch een andere richting op wil, maar diens profiel niet aansluit bij de vervolgstudie die hij wil volgen. Vaak gaat dit om vakken als biologie, natuurkunde, scheikunde of wiskunde. Een particuliere school kan in een dergelijk geval uitkomst bieden. Eigenlijk alle particuliere scholen bieden de mogelijkheid tot het halen van zogenaamde deelcertificaten. Op een particuliere school wordt je persoonlijk begeleid om deze vakken, waar je geen ervaring mee hebt en die dus best pittig kunnen zijn, alsnog te halen.

Toch nog vwo naar je havo? Dat kan op een particuliere school

Heb je een leuke studie gevonden aan de universiteit maar heb je havo gedaan? Of denk je dat studeren op een universiteit toch beter bij je past dan op een hogeschool? Op een reguliere school moet je na je havo examen vaak in vwo 5 beginnen en doe je dus twee jaar over je vwo. Op een particuliere school kan dit sneller. Hier kun je in één jaar je vwo halen, waardoor je snel door kan gaan studeren.

Uitgeloot voor een studie? Haal alsnog een 8 op een particuliere school

Soms gebeurt het dat een leerling wel slaagt, maar vervolgens wordt uitgeloot voor de studie naar keuze. Dit is natuurlijk ontzettend balen. Nu kun je er voor kiezen om een jaar een andere studie te gaan doen en het volgend jaar nog eens te proberen. Een andere mogelijkheid is het volgen van een of twee vakken aan een particuliere school. Door kleinere klassen en daarom intensieve begeleiding en individuele aandacht is een particuliere school een goede plek om alsnog proberen een hoger cijfer te halen voor het betreffende vak. Zo wordt de kans om ingeloot te worden hoger.

Kortom, op een particuliere school is veel mogelijk door de gerichtheid op het individu. Je kunt hier uiteraard een volledige opleiding volgen, maar juist voor situaties die extra aandacht vragen of wanneer slechts een paar vakken gehaald moeten worden, biedt een particuliere school een uitkomst.

Scroll naar top