De voordelen van kleine klassen zijn eenvoudig aan te geven. Het is één van de redenen waarom studenten voor particulier onderwijs kiezen. Op Hogeschool Tio bijvoorbeeld zitten er gemiddeld 11 studenten in een lesgroep. Wat zijn eigenlijk de voordelen van zulke kleine klassen? En hoe ervaren studenten dat zelf?

 

De voordelen van kleine klassen

Persoonlijk onderwijs

In een kleine klas is er meer persoonlijke aandacht per student. Bij Tio kennen de docenten en staf studenten gewoon bij naam. Dat maakt het onderwijs heel persoonlijk. Er is ruimte voor individuele begeleiding afgestemd op de persoonlijke behoeften van de student.

“Het is een kleinschalige, persoonlijke school”, vertelt studente Melanie Moesman die op de Eindhovense Tio-vestiging studeert. “Iedereen kent elkaar en er hangt een goede sfeer.” Ook oud-Tio-studente Sharona Merhai, nu KLM-stewardess, sprak de kleinschaligheid destijds erg aan. “Ik hoorde van de kleine klasjes en persoonlijke begeleiding van Tio. Toen besloot ik: ik ga ervoor. En daar ben ik nu nog steeds heel blij mee, ik heb een hele leuke tijd gehad.”

“Het is een kleinschalige, persoonlijke school”,

Veilige lesomgeving, een van de voordelen van kleine klassen

Kleinschaligheid en persoonlijk onderwijs zorgen daarnaast voor een veilige lesomgeving voor de studenten. In de lessen van Tio heerst een rustige en ontspannen sfeer. Voor docenten is het prettig lesgeven in de kleine en overzichtelijke klassen. Zij kunnen de studenten hierdoor stimuleren het beste in zichzelf naar boven te halen.

“Lesgeven voor grote groepen voelt afstandelijk”, vertelt docent Jaap Rieter. “De kleine klassen van Tio vind ik als docent wél fijn. Het kleinschalige, persoonlijke en interactieve bevalt me goed.”

Ruimte voor dialoog, een van de andere voordelen van kleine klassen

Dankzij de kleine klassen is er in de lessen tot slot veel ruimte voor dialoog. De docent kan, vanwege de overzichtelijke groepsgrootte, echt in gesprek gaan met de studenten. De interactie zorgt voor een actievere en meer betrokken houding onder de studenten. Kleine klassen maken het docenten bovendien mogelijk de lesinhoud af te stemmen op de individuele vaardigheden van de studenten. Dit komt studieprestaties veelal ten goede.

Scroll naar boven