Leerlingen maken steeds vaker gebruik van huiswerkbegeleiding. Deze huiswerkbegeleiding is er in vele soorten en maten. De tarieven van huiswerkbegeleiding verschillen dan ook heel sterk van elkaar. Soms betaal je veertig euro per uur, terwijl het ook voor negen euro per uur kan. Waar komen deze verschillen vandaan? En, met welke kosten moet je allemaal rekening houden?                                            

De kosten voor huiswerkbegeleiding variëren enorm. Wat ook verschilt, is hoe de huiswerkinstituten hun tarief bepalen. Sommige hanteren een uurtarief, andere rekenen per dagdeel en er zijn er ook die op maandbasis de kosten voor huiswerkbegeleiding berekenen. In dit artikel volgt een indicatie van de tarieven die gangbaar zijn.

Uurtarief van huiswerkbegeleiding

Het uurtarief van huiswerkbegeleiding begint bij twintig euro en is maximaal veertig euro. Deze kosten kunnen binnen een instituut echter ook weer variëren. Particuliere scholen die ook huiswerkbegeleiding aanbieden, maken bijvoorbeeld onderscheid tussen begeleiding van een vakdocent of van een onderwijsassistent.

Huiswerkbegeleiding van een onderwijsassistent kan vanaf vijfentwintig euro per uur, terwijl begeleiding van een vakdocent meestal veertig euro per uur kost. Een enkel instituut biedt ook huiswerkbegeleiding aan via internet. Ook dit zorgt voor een lager uurtarief.

Sommige huiswerkinstituten rekenen inschrijfgeld. Dit bedrag kan oplopen tot vijftig euro, maar is in de meeste gevallen niet hoger dan vijfendertig euro.

Aantal dagen huiswerkbegeleiding in de week

Bij veel instituten kan je huiswerkbegeleiding volgen vanaf twee dagen in de week. Eén dag in de week is vaak niet mogelijk. Twee dagen in de week huiswerkbegeleiding volgen is meestal relatief duurder dan bijvoorbeeld vier of vijf keer in de week. Voor drie dagen in de week liggen de maandelijkse kosten rond de €250,-, met enkele uitschieters tegen de €300,- aan.

Vijf dagen huiswerkbegeleiding in de week kan vanaf €330,-. Er zijn ook huiswerkinstituten die hier €425,- voor rekenen. Het uurtarief ligt in alle gevallen beduidend lager dan wanneer je slechts af en toe huiswerkbegeleiding volgt en betaalt via een uurtarief.

Als je al weet dat je voor een langere tijd huiswerkbegeleiding wilt, kan het ook voordelig zijn om voor meerdere maanden huiswerkbegeleiding te ‘boeken’. Dit zorgt er ook voor dat de kosten lager zijn.

Huiswerkbegeleiding van studenten

Wat ook steeds vaker voorkomt, is dat ouderejaars of andere studenten huiswerkbegeleiding verzorgen. Als studenten het verzorgen staat vaak het vak centraal. Hierbij komen aspecten als leren plannen en organiseren dus minder aan bod. Begeleiding van een student is wel veel minder duur dan van een reguliere docent. Begeleiding in een groepje van drie leerlingen voor vier uur in de week, kan al vanaf € 9,- per uur. Privébegeleiding van studenten kan vanaf € 13,- per uur.

Scroll naar top