Vandaag lanceerde staatssecretaris Dekker van OCW een nieuwe website: scholenopdekaart.nl. Doel van de website is een overzicht te geven van de basisscholen in Nederland en op deze manier transparant zijn.

scholen op de kaartGegevens op de website betreffen onder andere het aantal leerlingen, personeelskenmerken, het rapport van de onderwijsinspectie en gegevens over het niveau van de leerlingen door middel van citoscores en geadviseerde vervolgopleiding. Met deze website wordt tegemoet gekomen aan de lastige keuze die ouders moeten maken als ze hun kind voor het eerst naar school sturen.

Toch biedt de website nog geen goed totaalbeeld van de verschillende scholen. Hoe kun je immers op basis van wat citoscores en de gemiddelde leeftijd van de leraren een goede keus maken voor een school voor je kind? Kenmerken als individuele aandacht (hoe worden problemen gesignaleerd?), sfeer, buitenschoolse activiteiten, onderwijsmethode en grootte van de klassen worden niet meegenomen. En juist deze factoren bepalen of een kind zich zal thuisvoelen op school.

 

Goede school is meer dan hoge cijfers

In onze serie interviews met directeuren van particuliere scholen komt dit ook duidelijk naar voren. Zo stelt Merlijn Blankestijn, directeur van Instituut Blankestijn, dat op zijn school kleine groepen, een gezellige sfeer en samenwerken onderscheidend zijn voor deze privé school. Rob Broeren, een van de directeuren van Maupertuus geeft als tip mee aan ouders “ga gewoon eens praten op een particuliere school […]  (ga) zelf eens kijken of het wat voor je kind is”. Meer dan een goed startpunt met een goed streven (transparantie), is de website nog niet dus. Wel zegt zij te gaan uitbreiden op termijn.

Overzicht van particuliere scholen

sfeer particuliere schoolParticuliere scholen worden niet meegenomen in het overzicht. Echter, voor een dergelijke bewuste keuze is zoals gezegd wel wat meer informatie nodig. En dat is wat wij op deze website proberen te doen. Daarnaast raden wij u net als de verschillende directeuren om eens een kijkje te nemen op een van de verschillende scholen, bijvoorbeeld door een meeloopdag of kennismakingsgesprek. Ook kunt u op een van onze schoolpagina’s vrijblijvend informatie aanvragen.

Wilt u de hele interviews met verschillende directeuren van particuliere scholen lezen? De eerste twee interviews staan online:

Over 

Fons Vernooij is actief in het ontwikkelen van websites sinds 11-11-1999. Als eigenaar van Adviesbureau CASA heeft hij portals ontwikkeld zoals onderwijsportaal.nl en vacatures-onderwijs.nl. Binnen deze portals is hij actief als webmaster van particuliere-scholen.nl en particulier-beroepsonderwijs.nl.