Het zoeken van een business school in Nederland begint bij de vraag naar wat voor opleiding je op zoek bent. De opleidingen van business scholen in Nederland verschillen op het gebied van niveau, specialisme en soort onderwijs. Vervolgens zal je keuze afhangen van factoren als kosten, locatie, en grootte van de business school. Hieronder helpen we je een overzicht te krijgen van factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van een business school in Nederland.

Wat voor business scholen zijn er in Nederland?

business school kiezen

Business school in Nederland zijn op verschillende niveaus: MBO, HBO of WO. Afhankelijk van je gevolgde vooropleiding kies je voor een bepaalde school. Precieze toelatingseisen verschillen enigszins per opleider, maar globaal komen de eisen van business scholen in Nederland op het volgende neer:

  • MBO: vmbo-opleiding, afhankelijk van de opleider vmbo-t of ook vmbo-k en vmbo-g.
  • HBO: havo- of vwo-diploma, mbo4, vaak met aanvullende vakken-eisen of studierichting
  • WO Bachelor: vwo opleiding of hbo-opleiding of propedeuse (afhankelijk van de business school) – vaak wordt gevraagd om specifieke vakken of opleidingsrichting.
  • WO Master: een bachelor-opleiding in een relevante richting. Soms ook een relevante HBO-opleiding, waarna een schakeltraject gevolgd kan worden.

Verschillende business scholen in Nederland bieden nog andere programma’s aan, zoals het Associate degree, MBA’s en kortere programma’s. Toelatingseisen hiervoor zijn als volgt:

  • Associate degree, een tweejarige hbo-graad: havo, mbo4 – soms ook mbo 2,3. Ook is soms een verkort programma mogelijk met havo-diploma.
  • MBA: afhankelijk van de business school een hbo- of WO-opleiding, een aantal jaar relevante werkervaring, aangevuld met een of meer capaciteitentesten: GMAT (Graduate Management Admission Test), TOEFL/IETS (Engels)

Voor andere programma’s zoals post-hbo en masterclasses is vaak (minimaal) HBO werk- en denkniveau vereist, in combinatie met een aantal jaar werkervaring.

Veel business scholen in Nederland hanteren een individuele aanpak bij de selectie en toelating van studenten. Op basis van studie, ervaring en soms leeftijd of cijfers wordt bepaald of iemand wordt toegelaten, waar hij kan instromen, of dat hij een verkort programma kan volgen.

Ten slotte hebben sommige business scholen in Nederland een zeer gespecialiseerd curriculum. Veel business scholen richten zich, zoals de naam al doet vermoeden, op bedrijfskundige opleidingen. Vaak gecombineerd met opleidingen die aansluiten bij de financiële wereld. Nyenrode is een van de gespecialiseerde business scholen in Nederland.

Grote business scholen in Nederland, zoals Rotterdam School of Management en TIAS business school, bieden vaak verschillende specialisaties aan. Naast bedrijfskundige en financieel georiënteerde opleidingen bieden die bijvoorbeeld ook managementopleidingen met specialisaties als HRM, Marketing, Gezondheidszorg, of Internationaal of Publiek/Non profit Management.

Andere business scholen in Nederland biedt een van deze specialisaties, zoals Eurocollege (events, hospitality), IVA Business School (automotive en nautisch), Hogeschool Tio (hospitality en toerisme), Beeckestijn (communicatie, marketing, sales) en Notenboom (marketing, hospitality).

Kwaliteit van business scholen vergelijken

Naast soort opleiding, is bij het kiezen van een business school in Nederland natuurlijk nog andere zaken van belang, zoals kwaliteit en naam van de school, kosten en mogelijk grootte en vestigingsplaats. DUO (Dienst Uitvoering en Onderwijs) heeft een register met erkende beroepsopleidingen, waaronder business scholen in Nederland. Particuliere MBO’s vallen onder toezicht van de onderwijsinspectie. Ook is rondvragen natuurlijk altijd goed – ervaringen zeggen vaak een heleboel.

De kwaliteit van business scholen in Nederland kun je onder andere afleiden uit accreditaties die de school heeft. Het NVAO (Nederlands-Vlaamse AccreditatieOrganisatie) waarborgt de kwaliteit van (particulier) hoger onderwijs. Meer prestigieuze business schools in Nederland hebben bovendien vaak een internationaal erkende accreditatie zoals AACBS (Verenigde staten), AMBA, en Equis (Europa).

Andere (aanvullende) bronnen voor het inschatten van de kwaliteit van een opleiding zijn de NTRO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding), weekblad Elsevier die elk jaar een overzicht van de kwaliteit van hoger onderwijs publiceert, onder andere op basis van studentenoordelen, en natuurlijk het eigen netwerk.

Andere factoren in de keuze van een business school

Daarnaast zijn de kosten natuurlijk van belang bij het kiezen van een business school in Nederland. Deze variëren zeer tussen verschillende soorten opleidingen en verschillende business schools. Kosten voor hoger onderwijs liggen tussen €6.000 per jaar tot €20.000 euro per jaar, exclusief inschrijving, boeken en andere studiekosten. Voor MBA’s liggen de kosten een stuk hoger. Zie hiervoor onze blog over het kiezen van een MBA opleiding.

Business scholen zijn overal in Nederland, maar de meeste keuze is er in de Randstad, en zij variëren sterk in grootte.

Scroll naar top