Directeur Mark Duthler is sinds 1991 verbonden aan Hogeschool Tio. “Kwaliteit kunnen we garanderen vanwege de kleine klassen en persoonlijke begeleiding, maar ook dankzij de docenten die stuk voor stuk ruime werkervaring hebben in hun vakgebied.”

Waarin onderscheidt u zich van andere particuliere scholen?

Tio heeft vijf vestigingen verspreid over Nederland, we zijn hierdoor een landelijke organisatie met extra slagkracht, een groot netwerk en een uitstekende bewaking van de kwaliteit. Dit zie je ook terug in de hoge scores voor onze opleidingen in de Keuzegids en bij de Nationale Studenten Enquête (NSE). Het blijkt dat de kleine klassen door de studenten erg worden gewaardeerd (gemiddeld slechts 11 studenten in een les). We zijn altijd bezig om te investeren in de studieprogramma’s, de vestigingen en de docenten om onze kwaliteit te blijven waarborgen. Gelukkig is er daarnaast ook genoeg tijd voor gezelligheid.

Hoe zou u de sfeer bij Hogeschool Tio beschrijven?

Bij Tio heerst een fijne sfeer, ik hoor van veel studenten, medewerkers en bedrijven dat de sfeer lekker ontspannen is. Dat is voor veel studenten een belangrijke reden om bij Tio te komen studeren. Een prettig studieklimaat is heel belangrijk voor studiesucces.

Wat typeert de werkwijze?

Tio staat al bijna 50 jaar hoog aangeschreven vanwege de kwaliteit van het onderwijs. Deze kwaliteit kunnen we garanderen vanwege de kleine klassen en persoonlijke begeleiding, maar ook dankzij de docenten die stuk voor stuk ruime werkervaring hebben in hun vakgebied. Deze praktijkervaring delen de docenten graag met de studenten. Ook worden Tio-studenten gemotiveerd om een deel van hun studie in het buitenland door te brengen om internationale (werk)ervaring op te doen. Dit geeft de studenten de mogelijkheid om een internationaal netwerk op te bouwen en veel van de wereld te zien en te leren.

Wat is het profiel van de docent op uw school?

De docenten hebben allemaal relevante werkervaring en brengen hun praktijkkennis met veel enthousiasme over op de studenten. Bovendien –en daar ben ik trots op – is het niveau van de docenten hoog, bijna alle docenten beschikken over een mastertitel.

Voor welke studenten is uw school bedoeld?

De studenten bij Tio kiezen hun opleiding heel bewust en betalen de opleiding vaak (gedeeltelijk) zelf. Ze zijn daardoor extra gemotiveerd om goede studieresultaten te behalen. Naast dit enthousiasme zijn de studenten erg divers. Sommige studenten willen graag snel aan het werk en kiezen daarom voor een versneld traject, terwijl andere studenten willen excelleren door te kiezen voor extra vakken of minoren. Maar er is ook aandacht voor studenten met een studiebeperking (Tio staat al jaren op 1 in de jaarlijkse ranglijst functiebeperkingen) en voor studenten die excelleren in sport of muziek en daarom behoefte hebben aan een aangepast studieprogramma.

Wat is er zoal veranderd door de jaren heen?

Sinds 1991 is de klassengrootte enorm gedaald: van gemiddeld dertig studenten per les naar elf. De kwaliteitszorg, workload en snelheid zijn enorm toegenomen. Dit vind ik erg prettig, je kunt veel sneller veranderingen teweeg brengen dan in de vorige eeuw. Vroeger ging er veel via fax, dat vonden we al heel erg modern. Nu gaat communicatie onder meer via de Tio App. De huisvesting is enorm verbeterd en het niveau van de docenten is aanzienlijk gestegen. E-learning is volop in ontwikkeling, zoals online huiswerkbegeleiding en online tentamentrainingen. En doordat we teams voor bijvoorbeeld onderwijsontwikkeling, automatisering en marketing hebben, is de kwaliteit sterk verbeterd. Een belangrijke succesfactor van Tio is de gedrevenheid van de medewerkers en het gevoel van enthousiasme, de twinkeling in hun ogen. Je doet het tenslotte met z’n allen.

Hoe ziet u de toekomst van het particuliere onderwijs, en in het bijzonder Tio?

De overheid ziet het particulier onderwijs steeds meer staan. Met het leenstelsel is het particulier onderwijs betaalbaar geworden voor iedereen. Nu is de overheid begonnen te experimenteren met leerrechten. De student krijgt een tegoedbon die hij mag verzilveren bij een particuliere school of een staatsschool. Ik verwacht dat dit systeem het op de lange termijn gaat winnen. Omdat Tio kiest voor kwaliteit verwacht ik dat de waarde van het Tio-diploma elk jaar stijgt.

Mark Duthler, directeur TIO

Mark Duthler, directeur Tio

Over Mark Duthler

Naam: Mark Duthler

Woonachtig in: Utrecht

Kinderen: een zoon en twee dochters

Verbonden aan Tio sinds: 1991

Opleiding: Bedrijfskunde

Hobby’s: reizen, piano, jazz, hardlopen