Ga je richting je eindexamenjaar, dan ben je je waarschijnlijk volop aan het oriënteren voor een vervolgopleiding. Maar hoe weet je wat je wilt? En wat bij je past? Tegenwoordig zijn er zo veel opleidingen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig zijn er een paar handige trucjes die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Waar loop je warm voor?

Vraag jezelf af van wat voor werk jij gelukkig zou worden. Houd je van reizen en zou je daar graag je werk van maken? Gaat jouw hart sneller kloppen van het organiseren van events? Of ben je juist heel ondernemend ingesteld en kom je helemaal tot bloei in de (internationale) businesswereld? Of zou je liever je eigen onderneming starten? Vraag ook aan je ouders en vrienden wat zij bij je vinden passen. Als je weet binnen welke richting je verder moet zoeken, kun je je zoekgebied verkleinen

Het kaf van het koren scheiden

Bekijk studiegidsen, bezoek studiewebsites en maak studiekeuzetesten om te kijken welke studies er allemaal zijn. Noteer alles wat je eventueel leuk lijkt. Ga je vervolgens wat meer in deze studies verdiepen: hoe ziet het studieprogramma eruit? Zijn er mogelijkheden tot internationale stages? Is het onderwijs persoonlijk en kleinschalig of juist niet? En hoe komt de opleiding uit de bus in de Keuzegids?

Open dagen bezoeken

Maak kennis met de opleidingen van je voorkeur en bezoek open dagen. Laat je voorlichten, proef de sfeer, spreek met docenten en maak ook vooral met de studenten eens een praatje. Zij kunnen al je vragen beantwoorden én hun eigen ervaringen met je delen. Daar steek je vaak het meest van op! Neem ook gerust je ouders mee, zij letten vaak weer op heel andere (praktische) dingen dan jij. Samen kun je er dan later over praten

Proefstuderen

Een of meerdere favoriete opleidingen op het oog? Dan is een proefstudeerdag een echte aanrader. Op Hogeschool Tio bijvoorbeeld worden dit soort dagen regelmatig georganiseerd. Tio-studente Paula begeleidt regelmatig scholieren tijdens zo’n dag. “Je krijgt dan samen met andere scholieren een rondleiding”, vertelt ze, “je mag een aantal proeflessen volgen, Tio-studenten delen hun ervaringen en je kunt de sfeer op school proeven. Zo krijg je een goed beeld van hoe het is op Tio.”

Meeloopdag

Nog een allerlaatste bevestiging van je keuze nodig? Dan is een meeloopdag zoals op Hogeschool Tio perfect voor jou! Het verschil met een proefstudeerdag is dat je nu een hele dag 1-op-1 met een Tio-student op pad mag om te ervaren hoe het écht is om op Tio te studeren. “Ik neem scholieren regelmatig een dag mee”, vertelt Tio-student Job The. “Ik maak ze wegwijs op de school, vertel ze over de opleiding en deel mijn ervaringen. En ik neem ze mee mijn lessen in, die ze mogen bijwonen en waarin ze zelfs actief mogen meedoen. Zelf heb ik ook een meeloopdag gedaan op Tio, daar werd ik heel enthousiast van. Die dag heeft destijds mijn studiekeuze bevestigd.”

Zeker van je keuze? Dan ben jij helemaal klaar om je in te schrijven en je voor te bereiden op het studentenleven. Want dan gaat het pas écht beginnen! 

Over 

Fons Vernooij is actief in het ontwikkelen van websites sinds 11-11-1999. Als eigenaar van Adviesbureau CASA heeft hij portals ontwikkeld zoals onderwijsportaal.nl en vacatures-onderwijs.nl. Binnen deze portals is hij actief als webmaster van particuliere-scholen.nl en particulier-beroepsonderwijs.nl.