tussenjaar Intermijn

Advertorial van Intermijn.

Even helemaal weg. Een tussenjaar biedt de mogelijkheid om een stapje terug te doen en alles van een afstandje te bekijken om uiteindelijk weloverwogen een vervolgstap te kiezen. 

En dat mag ook wel want uit onderzoek van Nuffic en ResearchNed stopt een op de drie studenten al in het eerste jaar met zijn of haar opleiding. Meer dan de helft van deze studenten heeft naar eigen zeggen de verkeerde keuze gemaakt.

Dit jaar wordt verwacht dat de studie-uitval nog hoger zal zijn. En met een langstudeerboete die de studenten van nu boven het hoofd hangt, is het belangrijker dan ooit om een goede studiekeuze te maken. En dat terwijl er zo ontzettend veel studies zijn.

Naast studies die jaren teruggaan als geneeskunde, psychologie of rechten kun je nu ook facility management studeren of natuurwetenschappen en innovatiemanagement. Met dit brede aanbod is de keuze is dus alleen maar moeilijker geworden.

Na een tussenjaar minder studie-uitval

Intermijn tussenjaarUit hetzelfde onderzoek blijkt dat jongeren die een tussenjaar gehad hebben, minder vaak uitvallen in hun eerste jaar. Tijdens een tussenjaar kun je gaan reizen of werken, maar er bestaan ook initiatieven die speciaal zijn opgericht om jongeren te begeleiden in deze fase door het bieden van een tussenjaar.

Een voorbeeld hiervan is Intermijn. Intermijn  biedt een tussenjaar waarin jongeren worden begeleid bij het ontdekken wie ze zijn en wat ze willen en kunnen. Het programma is opgebouwd uit verschillende fasen waarin jongeren naast individuele begeleiding ook veelvuldig in contact komen met de maatschappij.

De focus ligt in dit tussenjaar op activeren: bezoeken aan het bedrijfsleven en verschillende opleidingen, sportieve en creatieve activiteiten, stages, maar ook het bezoeken van plekken waar ze normaal niet snel zouden komen.

Intermijn is opgericht door twee docenten die constateerden dat jongeren veel moeite hebben met het maken van de juiste keuze en dat de begeleiding die zij hiervoor krijgen vanuit de school niet altijd genoeg is. Voor een middelbare school is dit iets wat naast het onderwijs komt. Tijdens het tussenjaar is dit de focus en is hier dus veel meer tijd en aandacht voor.

intermijn tussenjaar

Uiteindelijk weten jongeren na zo’n tussenjaar beter wat ze willen en beginnen ze beter geïnformeerd en beter voorbereid aan hun vervolgstudie. Hierdoor zullen ze gemotiveerder beginnen aan een studie, en zekerder aan hun toekomst.

Bronnen:
Jules Warps, Adviezen voor studiekiezers op basis van de Startmonitor, ResearchNed, mei 2012. intermijn.nl

Scroll naar top