Een overnachting via Booking.com boeken, snel die gave sneakers bestellen voordat ze uitverkocht zijn of je oude boeken via Marktplaats verkopen. Je kunt er niet meer omheen: e-commerce is hot. Maar wat is e-commerce precies? En hoe kun jij er later je geld mee verdienen?

Wat is e-commerce?

Kort gezegd is e-commerce het kopen en verkopen van producten en diensten op het internet: elektronische handel dus. E-commerce bestaat al sinds de opkomst van het internet, maar maakte vooral de afgelopen jaren een explosieve groei door. Denk maar aan webshops als Bol.com en Amazon die met hun gigantische online assortiment maar blijven groeien! Want wat kun je tegenwoordig niet online kopen?

Gezocht: e-commercetalenten 

De populariteit van e-commerce nam de afgelopen decenia explosief toe. Inmiddels telt Nederland meer dan 10 miljoen online shoppers. Goed nieuws dus voor de werkgelegenheid in de e-sector! En omdat de sector relatief nieuw en nog volop in ontwikkeling is, is de vraag naar nieuwe talenten groot. Ben jij dat aanstormend talent waar de sector om zit te springen?

Hoe word je e-commercespecialist?

Ondanks dat de branche nog zo jong is, kun je al op verschillende plekken in Nederland een opleiding volgen die je de kneepjes van het vak leert. Zoals op Hogeschool Tio met de hbo-studie Commerciële Economie en Ondernemerschap, waarbij je alles leert over online marketing, webdesign, online inkopen en verkopen of een eigen webshop opzetten. 

Oud-Tio-studente Nikki wist tijdens deze studie bijvoorbeeld een afstudeeropdracht bij ‘powerfoodie’ Rens Kroes te bemachtigen. “Het vak e-commerce kan ik hier in de praktijk brengen”, vertelde Nikki, die de website van Rens Kroes onder handen nam. “Van zoekwoordenoptimalisatie tot het implementeren van tools en van Google Adwords tot een stukje branding. Alles wat ik hier doe op het gebied van e-commerce wordt hartelijk ontvangen, dat is superleuk!”

Na je studie

Is werken in een jonge, dynamische branche die volop in ontwikkeling is jou op het lijf geschreven? Ga bijvoorbeeld aan de slag als online marketeer, sales executive of start je eigen online onderneming. Werken in de e-commercesector is spannend en uitdagend: ontwikkelingen gaan razendsnel en je moet dus continu bijblijven. En niet onbelangrijk: werken in deze (internationale) branche biedt ruimte voor ontwikkeling met volop carrièremogelijkheden. Dus, waar wacht je nog op?!

Over 

Fons Vernooij is actief in het ontwikkelen van websites sinds 11-11-1999. Als eigenaar van Adviesbureau CASA heeft hij portals ontwikkeld zoals onderwijsportaal.nl en vacatures-onderwijs.nl. Binnen deze portals is hij actief als webmaster van particuliere-scholen.nl en particulier-beroepsonderwijs.nl.