Fotoacademie

Amsterdam

Wil je weten of een opleiding aan de Fotoacademie iets voor jou is? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek of bezoek de aankomende Open Dag op zaterdag 27 augustus 2016. Klik op deze link om je aan te melden voor de open dag op zaterdag 27 augustus 2016.

Ruim 30 jaar geleden is de Fotoacademie opgericht door een fenomeen in de fotografiewereld: Han Sieveking. Binnen het beroepenveld krijgt de Fotoacademie nationale en internationale erkenning van gevestigde fotografen en artdirectors. De Fotoacademie vaart haar eigen koers en past het lesprogramma van haar opleidingen naar eigen inzicht en ervaringen aan zodat het aansluit op de ontwikkelingen in de markt.

Service

Vraag gemakkelijk informatie aan bij meerdere scholen tegelijk via ons gebruiksvriendelijke reactieformulier.
Vraag informatie aan Ga naar website

Kenmerken

 • Amsterdam
 • Hoger Onderwijs,
 • 285 leerlingen
 • HBO
 • Jong en oud studeert aan de Fotoacademie
 • De groepsgrootte betreft 5 à 11 studenten
 • De opleidingen zijn naar eigen tijdsindeling en studietempo te volgen; voltijd-, dag-, avond- of de dagdeelvariant
 • Inschrijven voor een opleiding kan tot 12 september 2016
 • Naast reguliere lessen kun je terecht bij gespecialiseerde mentoren voor werkbesprekingen
 • 6 dagen per week kun je gebruik maken van studio’s, apparatuur en/of digitale werkplaatsen
 • Studenten en alumni worden jaarlijks genomineerd en/of vallen in de prijzen voor toonaangevende nationale/internationale prijzen

Werkwijze Fotoacademie

Wie aan de Fotoacademie gaat studeren, kiest voor een intensieve (meerjarige) opleiding. Aankomende fotografen krijgen een motiverend en stimulerend platform om zich te kunnen ontplooien, gebaseerd op persoonlijke talenten en ambities. De Fotoacademie biedt twee opleidingen aan: de Basisopleiding (optionele vooropleiding) en de Opleiding tot Fotograaf (HBO vakopleiding).

Basisopleiding

Heb je nog onvoldoende ervaring c.q. kennis om direct te starten met de Opleiding tot Fotograaf? De Basisopleiding is de ideale voorbereiding.

Tijdens de Basisopleiding staat de spiegelreflexcamera centraal waarbij je kennis maakt met 3 belangrijke thema’s: compositie & vormgeving, opnametechniek en digitale beeldbewerking. De lessen worden gegeven door één docent. Buiten de lessen om kun je begeleiding krijgen van de docent of mentoren.

Deze kortdurige opleiding kun je volgen in 3 tot 12 weken. Wie de Basisopleiding met goed gevolg heeft doorlopen wordt toegelaten tot de Opleiding tot Fotograaf.

Opleiding tot Fotograaf

De Opleiding tot Fotograaf is een moderne meerjarige HBO opleiding, het hart van de Fotoacademie. De opleiding is erop gericht jezelf te ontwikkelen tot een conceptueel fotograaf met een brede technische kennis en eigen visie.

Deze meerjarige opleiding kun je volgen in 2,5 tot 5 jaar. De duur van de opleiding hangt af van het gekozen studietempo en afstudeerrichting. De Fotoacademie biedt een praktische, technische basis (digitaal en traditioneel) en stimuleert je een eigen fotografische visie te ontwikkelen op het gebied dat jou aanspreekt, dit kan zijn mode, sport, journalistiek, documentair, reclame etc.

De lessen worden in kleine groepen gegeven. Zo’n 85% van de tijd ben je bezig met fotografie (opdrachten en praktijk). Op de Fotoacademie ben je ook welkom als je geen les hebt. Zo kun je gebruik maken van onze mentoren die 6 dagen per week aanwezig zijn voor het bespreken van je opdrachten.

De Fotoacademie biedt je de vrijheid om de fotograaf te worden die jij wilt zijn. En minstens zo belangrijk: studenten aan de Fotoacademie zijn zeer succesvol! Uit onderzoek blijkt dat vrijwel alle studenten die bij de Fotoacademie zijn afgestudeerd ook daadwerkelijk werkzaam zijn als fotograaf

Om te kunnen starten met deze opleiding is een toelatingsprocedure van toepassing of je dient in het bezit te zijn van het Basisopleiding certificaat.

 • docent/mentor aan het woord


  Liselotte Schuppers is in 2001 afgestudeerd aan de Kunstacademie AKI in Enschede met als specialisatie modefotografie. Een jaar later ontving zij een startstipendium (een beurs van het fonds BKVB) waardoor zij de mogelijkheid kreeg om meteen van start te gaan als modefotograaf.
  Sinds 2006 is zij als mentor verbonden aan de Fotoacademie in Amsterdam en Rotterdam.
  Liselotte is heel sterk in conceptuele fotografie waardoor zij een goede aansluiting vindt bij verschillende fashion labels.
  Haar uitgesproken keuze van het model, in combinatie met de perfecte haar, make-up en styling keuzes, is van groot belang in haar series. Naast commerciële opdrachten vindt ze het een uitdaging om te zoeken naar de grenzen van wat voor haar modefotografie is.
  Liselotte maakt onder andere werk voor internationale fashion magazines als Schon Magazine (UK) en Vestal (NY).

  Liselotte Schuppers, Fotoacademie

 • Oud student aan het woord


  In 2009 studeerde Robin de Puy (1986) af aan de Fotoacademie én won ze de Photo Academy Award. Inmiddels verschijnen haar foto’s in onder andere de Volkskrant, Marie Claire, Glamcult, Elle, het Parool en HP/De Tijd.
  In 2013 werd ze genomineerd voor de SO (Selection of) en won ze de Nationale Portretprijs voor haar foto van de Vlaamse fotografe An-Sofie Kesteleyn die zij maakte voor de wetenschapsbijlage van De Volkskrant.

  Robin de Puy, Fotoacademie

Zoek een particuliere school in de buurt

Ontdek Tio's Topopleidingen op de open dag!
 • Plaats
 • Wat voor soort school?
De Amsterdamse School
Infinity college
Vecht College
Europort Business School
Intercollege Business School
Fotoacademie
Instituut Blankestijn
eurocollege